V svetu in tudi v Sloveniji je vse bolj prisoten trend varčevanja z energijo. Pri kompresorskih postajah to dosežemo z vgradnjo računalniških krmilnikov, ki poskrbijo za energetsko učinkovito delovanje postaje in nadzorovanje njenega delovanja (ugotavljanje napak, odpravljanje neučinkovitosti..) Novim ekološkim trendom ustrezajo brezoljni kompesorji in izločevalci olja. Stisnjen zrak je najdražji nosilec energije zaradi številnih nepovračljivih procesov udeleženih pri pridobivanju.

Proizvodnja komprimiranega zraka je draga. Komprimirani zrak se pogosto uporablja in je pogonsko sredstvo za več tipov naprav in strojev, ki se uporabljajo v različnih panogah: avtomobilska industrija, bolnišnične storitve, laboratoriji, ladijski promet, težka inženirska industrija. Komprimiran zrak (in ostali plini) pa predstavljajo istočasno velik strošek podjetja. Zato je nujen in potreben redni pregled zračnih, vakumskih in plinskih napeljav podjetja. Nečistoče in dodatki v stisnjenem zraku neugodno vplivajo na vse komponente v sistemu za distribucijo zraka !

Puščanje v sistemu je sedaj mogoče preprosto ugotoviti in ga zmanjšati z nizkimi stroški. LEAKSHOOTER – LKS1000-V.2 – Popolnoma nov koncept zaznavanja prepuščanja komprimiranega zraka z ultrazvokom in video kamero. Zasnovan je bil tako, da v realnem času na vidnem kraju pokaže točno lokacijo puščanja plina ali zraka iz sistema pod velikim tlakom.

leakshooter 1

Uporaba detektorja puščanja LKS100 je zanesljiva in enostavna. Po ugotovitvi lokacij puščanja se je potrebno posvetiti določanju glavnih povzročiteljev in odpravljanju napak. Meritve oz. preglede z ultrazvočnim detektorjem je potrebno izvajati pogosto, saj je le tako mogoče zagotoviti ohranjanje želene stopnje puščanja. Če se pregledi ne izvajajo redno, se bo stopnja puščanja zagotovo poslabšala.

leakshooter 2

Pogosto puščanje v sistemih dosega do 30% celotne porabe ! V tabeli so navedene izgube zaradi puščanja pri različnih velikostih luknjic. Vrednosti v tabeli so izračunane ob predpostavki, da je cena električne energije enaka 0.04 Eur/kWh

Premer luknjice

Puščanje zraka pri 7 bar nadtlaka

Potrebna moč za komprimiranje izgubljenega zraka

Letni strošek puščanja Letni strošek puščanja

mm

m3/min

kW

48h / teden Eur

120h / teden
Eur

0.4

0.012

0.1

10

24

1.6

0.1860

1.0

100

236

3.0

0.66

3.5

330

826

Test prepustnosti lahko prepreči večje in dražje napake in omogoča znatne prihranke stroškov električne energije.

leakshooter 3

 

 

 

Advertisements